1) Romb o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) i boku długości a podzielono prostymi wychodzącymi z wierzchołka tego kąta na trzy części o równych polach. Wyznacz długości odcinków tych prostych, zawartych w rombie.
2) Dany jest trójkąt o kątach wewnętrznych \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma.}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta > \sin \gamma}\)
3) Wyznacz promień okręgu opisanego na trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\), o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) i wysokości równej \(\displaystyle{ 2}\), w którym ramię \(\displaystyle{ BC}\) ma długość \(\displaystyle{ 5}\), a przekątna \(\displaystyle{ AC}\) ma długość \(\displaystyle{ 10}\).
Twierdzenie sinusów i cosinusów w zadaniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie sinusów i cosinusów w zadaniach.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2013, o 17:39 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Twierdzenie sinusów i cosinusów w zadaniach.
1) Pole rombu ze wzoru z bokami i sinusem kąta.
Pole trójkąta też. Dostaniesz brakujący bok trójkąta i cosinusy do tego.
2) \(\displaystyle{ \gamma=\alpha+\beta}\)
3) Ten okrąg lest też opisany na jakimś trójkącie.
Pole trójkąta też. Dostaniesz brakujący bok trójkąta i cosinusy do tego.
2) \(\displaystyle{ \gamma=\alpha+\beta}\)
3) Ten okrąg lest też opisany na jakimś trójkącie.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie sinusów i cosinusów w zadaniach.
Czyli Pole równa się \(\displaystyle{ a ^{2} \cdot sin \alpha}\)? Każda z powstałych figur będzie miała takie pole tylko podzielone przez trzy? Jak mam wyznaczyć te odcinki ?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Twierdzenie sinusów i cosinusów w zadaniach.
Dalej nie mam pojęcia jak to rozwiązać skoro bok a nie jest podstawą trójkąta. podstawa jest naszym szukanym odcinkiem, wysokości nie znamy, więc przyrównanie do pola nic nam nie daje
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Twierdzenie sinusów i cosinusów w zadaniach.
2.
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{a}{2R} , \sin \beta=\frac{b}{2R} , \sin \gamma=\frac{c}{2R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{2R}+\frac{b}{2R}>\frac{c}{2R}}\)
\(\displaystyle{ a+b>c}\)
ale pewnie lepiej byłoby to przepisać od końca.
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{a}{2R} , \sin \beta=\frac{b}{2R} , \sin \gamma=\frac{c}{2R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{2R}+\frac{b}{2R}>\frac{c}{2R}}\)
\(\displaystyle{ a+b>c}\)
ale pewnie lepiej byłoby to przepisać od końca.