zadanie optymalizacyjne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bigos11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zadanie optymalizacyjne

Post autor: bigos11 »

Na rogach kwadratowegp arkusza blachy o boku długości 36 cm wycięto przystające kwadraty tak, aby po zgięciu i zlutowaniu otrzymać pudełko o największej objetości. Jaki powinien być bok każdego z odciętych kwadratów??

moze ma ktos jakis pomysl, bo ja juz powoli trace cierpliowsc.... :p
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zadanie optymalizacyjne

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ V=(36-2x)^2\cdot x=1296x-144x^2+4x^3 \\ V'(x)=12x^2-288x+1296=0 \ \ /:12 \\ x^2-24x+108=0 \\ x=6 x=18}\)

Warunki zadania spełnia x=6 (sprawdź rodzaj ekstremum przy pomocy znaków pochodnej).
ODPOWIEDZ