Jak znaleźć pole 8-kąta?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
PavLock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 25 cze 2012, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 18 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: PavLock »

Jak znaleźć pole ośmiokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: anna_ »

Wzór na pole trójkąta z sinusem znasz?
PavLock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 25 cze 2012, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 18 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: PavLock »

Niestety, dopiero 3 gimnazjum. A jak to rozwiązać z wzorem? Przynajmniej naprowadź, jeśli możesz.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: wujomaro »

Rysunek:
ośmiokąt foremny.png
Zauważ, że pole tego ośmiokąta to suma pól wszystkich \(\displaystyle{ 8}\) trójkątów. Do obliczenia pola trójkąta wykorzystaj wzór wykorzystujący \(\displaystyle{ 2}\) boki i sinus kąta leżącego między nimi.

Pozdrawiam!
PavLock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 25 cze 2012, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 18 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: PavLock »

Wzór na pole jest z użyciem wysokości?

\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h}{b}}\) ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: wujomaro »

No dobra, no to w takim razie:
ośmiokąt foremnyv2.png
Ogarnij ten kwadrat, i dodaj \(\displaystyle{ 4}\) trójkąty, te odstające.
W ten sposób unikniesz nauki ponad program.
Pozdrawiam!
PavLock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 25 cze 2012, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 18 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: PavLock »

Dzięki, a możesz napisać czy tamten wzór cosinusa jest dobry? W przyszłości się przyda ;p
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: anna_ »

Chodziło o wzór na pole:

\(\displaystyle{ P= \frac{r \cdot r \cdot \sin\alpha}{2}}\)
Frmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 64 razy

Jak znaleźć pole 8-kąta?

Post autor: Frmen »

Jeśli mam być "bez sinusów" (czyli bez znajomości funkcji trygonometrycznych) to przyjrzyj się jednemu z tych ośmiu wycinków uważnie
Jest to trójkąt równoramienny, o kącie przy wierzchołku \(\displaystyle{ 45^o}\),ale narysuj go tak by leżał poziomo na jednym z ramion.

teraz narysuj wysokość, dzieli ona trójkąt na dwa prostokątne, jeden z niech ma pozostałe kąty po \(\displaystyle{ 45^o}\) z tego trójkąta wyznaczysz wysokość.
Długość podstawy trójkąta znasz.

Ktoś powie : ależ to jest sinus... no ok, jest ale tego nietrzeba wiedzieć by zadanie rozwiazać
ODPOWIEDZ