Witam, mam problem z wyznaczeniem środka cięzkości tej figury. Podzieliłem ją na 3, kwadrat, koło w środku i pólkole prawy górny róg : nastepnie chcialem wyznaczyc srodki ciezkosci tych figur no i oczywiscie mam problem z wyznaczeniem srodka ciezkosci polkola... moze mi ktos wytlumaczyc jak to zrobic ? pozdrawiam-- 28 gru 2012, o 21:32 --układ współrzędnych jest osia symetrii kwadratu 8a na 8a os y no i os x wiadomo, podzielilem jednak na 4 figury na prostokat na dole okrag w srodku kwadrat lewy gorny rog i polkole prawy górny z czego odpowiednio:
x1= 0 y1= 2a
x2=-2a y2= 6a
x3=0 y3= 4a
x4=8a/pi y4=8a/pi - to tez nie wiem czy dobrze i z tego policzylem ze xc= 0 a yc= 2,95a
proszę o weryfikację