Kąty i zależności między nimi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
anton753159
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 30 gru 2011, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Topólka
Podziękował: 10 razy

Kąty i zależności między nimi

Post autor: anton753159 »

Witam
Chcę się tylko upewnić w jednej sprawie. Na załączonym obrazku podany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) , oraz prostokątność trójkąta ABC. Prostym sposobem można obliczyć trzeci kąt w tym trójkącie. Moje wątpliwości dotyczą kąta przy wierzchołku A, zawartego między wymiarem x oraz g. Jego wymiar da się, o ile się nie mylę, z miary kąta półpełnego. Jego wartość wychodzi \(\displaystyle{ \alpha}\) . Czyli stosunek długości x do g będzie równy cosinusowi kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) . Wychodząc z tego x=g* cosinus \(\displaystyle{ \alpha}\) .

Mógłby ktoś zerknąć czy nie mylę się w tym rozumowaniu? Jest to wycinek z zadania z OWT i w rozwiązaniu które jest zamieszczone na stronie olimpiady jest inny zapis tej zależności, którego nijak nie mogę tu dopasować, mianowicie cosinus \(\displaystyle{ \alpha}\) jako stosunek g do x. Różnica jest całkiem spora, ponieważ ta zależność jest potrzebna do równania trygonometrycznego które się pojawia przy wyliczaniu kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) z tangensa.
Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Kąty i zależności między nimi

Post autor: kropka+ »

Ty masz rację.
anton753159
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 30 gru 2011, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Topólka
Podziękował: 10 razy

Kąty i zależności między nimi

Post autor: anton753159 »

Dzięki za odpowiedź. Czyli całe rozwiązanie autorów zadania bierze w łeb. Szkoda, bo gdyby nie to można by sprawdzać poprawność obliczeń, a tak nie ma się na czym oprzeć, przynajmniej jeśli chodzi o wyznaczenie \(\displaystyle{ \alpha}\).
ODPOWIEDZ