Długości przyprostokątnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mozart_smg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 2 sie 2012, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 17 razy

Długości przyprostokątnych

Post autor: mozart_smg »

Długość jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu r=2 jest funkcją x długości drugiej przyprostokątnej. Określ tę funkcję wzorem i sporządź jej wykres.

Proszę o wskazówkę
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Długości przyprostokątnych

Post autor: mmoonniiaa »

Jedna przyprostokątna ma długość \(\displaystyle{ x}\), druga ma długość \(\displaystyle{ y}\), przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ x-2+y-2}\). Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
mozart_smg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 2 sie 2012, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 17 razy

Długości przyprostokątnych

Post autor: mozart_smg »

\(\displaystyle{ x^{2} +y ^{2} = [x+y-4] ^{2}}\) i po przekształceniu \(\displaystyle{ y=\frac{4x-8}{x-4}}\), tak?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Długości przyprostokątnych

Post autor: mmoonniiaa »

Właśnie tak.
ODPOWIEDZ