"Pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC=24 \sqrt{3}}\). Jeden z kątów ma miarę 60 stopni, a stosunek długości bokow będących ramionami wynosi 1:2. Oblicz długości wszystkich boków."
Chciałem zapytać, czy to tak będzie wyglądało:
Liczyłem jeden z boków z sinusa 60 st. ale za wciąż miałem 2 niewiadome...
Znajdź boki trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Znajdź boki trójkąta
1. Policz wysokość trójkąta:
\(\displaystyle{ \frac{h}{x} = sin60 = \frac{\sqrt{3} }{2}}\), skąd \(\displaystyle{ h= ...}\)
2. Policz drugi kąt przy podstawie:
\(\displaystyle{ \frac{h}{2x} = sin \gamma}\)
wstawiasz wyliczone poprzednio h i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ sin \gamma = \frac{\sqrt{3}}{4}}\)
3. Liczysz AC:
\(\displaystyle{ AC = x cos60 + 2x cos \gamma}\)
A
\(\displaystyle{ cos \gamma}\) liczysz z jedynki trygonomertycznej, bo wcześniej policzyłeś \(\displaystyle{ sin \gamma}\)
Dostajesz AC = f(x)
4. Korzystasz ze znajomości pola i z s tego, że \(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}ACh}\)
dostajesz s = g(x), skąd liczysz x
5. Jak znasz x, to policzysz 2*x i AC i to jest koniec zadanka...
PS. Wiesz przecież, że
\(\displaystyle{ sin60 = cos 30 = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
i że \(\displaystyle{ sin 30 = cos 60 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{x} = sin60 = \frac{\sqrt{3} }{2}}\), skąd \(\displaystyle{ h= ...}\)
2. Policz drugi kąt przy podstawie:
\(\displaystyle{ \frac{h}{2x} = sin \gamma}\)
wstawiasz wyliczone poprzednio h i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ sin \gamma = \frac{\sqrt{3}}{4}}\)
3. Liczysz AC:
\(\displaystyle{ AC = x cos60 + 2x cos \gamma}\)
A
\(\displaystyle{ cos \gamma}\) liczysz z jedynki trygonomertycznej, bo wcześniej policzyłeś \(\displaystyle{ sin \gamma}\)
Dostajesz AC = f(x)
4. Korzystasz ze znajomości pola i z s tego, że \(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}ACh}\)
dostajesz s = g(x), skąd liczysz x
5. Jak znasz x, to policzysz 2*x i AC i to jest koniec zadanka...
PS. Wiesz przecież, że
\(\displaystyle{ sin60 = cos 30 = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
i że \(\displaystyle{ sin 30 = cos 60 = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znajdź boki trójkąta
Nieco komplikujesz sprawę.
Lewa część podstawy (z trójkąta 30; 60; 90) to \(\displaystyle{ 0,5x}\)
wysokość \(\displaystyle{ h=0,5\sqrt 3 x}\)
Z Pitagorasa (prawa część podstawy \(\displaystyle{ y}\)) mamy \(\displaystyle{ h^2+y^2=(2x)^2}\)
Lewa część podstawy (z trójkąta 30; 60; 90) to \(\displaystyle{ 0,5x}\)
wysokość \(\displaystyle{ h=0,5\sqrt 3 x}\)
Z Pitagorasa (prawa część podstawy \(\displaystyle{ y}\)) mamy \(\displaystyle{ h^2+y^2=(2x)^2}\)