Oblicz odległość punktu od prostej.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Lukrzicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 21 lis 2012, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 2 razy

Oblicz odległość punktu od prostej.

Post autor: Lukrzicz »

Witam serdecznie. Mam pewien problem, ponieważ znam odpowiedni wzór, wszystko było na lekcji tylko tutaj moje pytanie, zadanie brzmi ; Oblicz odległość punktu P(5,1) od prostej y=x . Jak mam rozumieć końcówkę y= x? Bo mam podstawić za A, B i C ?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Oblicz odległość punktu od prostej.

Post autor: chris_f »

Prosta \(\displaystyle{ y=x}\) jest zapisana w postaci kierunkowej. Postać ogólna to będzie
\(\displaystyle{ x-y=0}\)
a zatem \(\displaystyle{ A=1,\ B=-1,\ C=0}\).
ODPOWIEDZ