Stosunek pola rombu do pola kola wpisanego w niego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ziombel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

Stosunek pola rombu do pola kola wpisanego w niego

Post autor: ziombel »

Kąt ostry rombu ma miarę 60. Oblicz stosunek pola wpisanego w ten romb do pola tego rombu.


\(\displaystyle{ P rombu= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P kola= \frac{3 a^{2} \pi }{16}}\)

Stosunek tych pól wyszedł mi \(\displaystyle{ \frac{8 \sqrt{3} }{3 \pi }}\)
Czy to jest dobry stosunek pól?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Stosunek pola rombu do pola kola wpisanego w niego

Post autor: wujomaro »

Oblicz stosunek pola wpisanego w ten romb do pola tego rombu.
Odwortnie zrobiłeś.
Pozdrawiam!
ziombel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 13:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

Stosunek pola rombu do pola kola wpisanego w niego

Post autor: ziombel »

no tak,
dzięki:)
ODPOWIEDZ