obwód okręgu i pole koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
klaudia6d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2012, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

obwód okręgu i pole koła

Post autor: klaudia6d »

Mam problem... Jutro sprawdzian, a ja nadal nie potrafię obliczać pola i obwodu koła, prosiłabym was baaardzo mocno o wytłumaczenie mi tego, ale nie matematycznie tylko jak dla przedszkolaka krok po kroku

+ Pole wycinka...

Jeśli znacie jakąś strone poświęconą tylko temu bo czasem są takie różne "lekcje", prezenacje itp. to też poproszę.

Z Góry już Ci Dziękuje, każda pomoc się przyda
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, o 10:40 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie używaj Caps Locka.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

obwód okręgu i pole koła

Post autor: wujomaro »

Generalnie to trzeba nauczyć się wzorów. Wiki chętnie pomoże.
Pozdrawiam!
klaudia6d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2012, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

obwód okręgu i pole koła

Post autor: klaudia6d »

wujomaro pisze:Generalnie to trzeba nauczyć się wzorów. Wiki chętnie pomoże.
Pozdrawiam!
Tak, ale nie rozumiem tego że czasem trzeba wstawić te cholerne 3,14 , a czasem nie ; ]
Poza tym nie rozumiem takiego zadania np. Średnica koła jest równa 12 cm jeżeli promień koła zmniejszymy o 3 cm, to:
a) o ile centymetrów kwadratowych zmniejszy się pole tego koła
b)ile razy zmniejszy się pole tego koła
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

obwód okręgu i pole koła

Post autor: wujomaro »

Tak, ale nie rozumiem tego że czasem trzeba wstawić te cholerne 3,14 , a czasem nie ; ]
Jeżeli mówią, że trzeba wstawić \(\displaystyle{ 3,14 \ \text{za} \ \pi}\) to wstawiaj, jeśli nie, to na końcu zostaw, np \(\displaystyle{ 64 \pi}\).
Poza tym nie rozumiem takiego zadania np. Średnica koła jest równa 12 cm jeżeli promień koła zmniejszymy o 3 cm, to:
a) o ile centymetrów kwadratowych zmniejszy się pole tego koła
b)ile razy zmniejszy się pole tego koła
Jaki jest wzór na pole koła i co to jest średnica?

Pozdrawiam!
klaudia6d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2012, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

obwód okręgu i pole koła

Post autor: klaudia6d »

No właśnie próbuje robić zadania jakoś i trafiłam na takie: Oblicz pole i obwód koła którego promień jest równy:
a) 1 cm
I o to chce spytać bo w poleceniu nic nie było żeby wstawić te 3,14, a w odpowiedzi z tyłu książki jest że to będzie 3,14
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

obwód okręgu i pole koła

Post autor: wujomaro »

Jeśli nie jest w poleceniu napisane, żeby wstawiać to nie wstawiaj. Jeśli takie zadanie pojawi się na kartkówce i nie będzie w nim mowy o podstawianiu \(\displaystyle{ 3,14 \ \text{za} \ \pi}\), to wynik \(\displaystyle{ P=\pi}\) jest poprawny i nauczycielka nie ma prawa Ci tego nie zaliczyć.
Pozdrawiam!
klaudia6d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2012, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

obwód okręgu i pole koła

Post autor: klaudia6d »

Jeszcze ostatnie pytanie mam ;]
Gdy obliczam obwód koła to czy zawsze moge sobie wstawić to 3,14 ? Bo wydaje mi się że tak łatwiej Liczy, bo wzór to 2 pi r. Jak mam promień 5 cm to licze 2x5 ? i to będzie 10 pi cm ???
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

obwód okręgu i pole koła

Post autor: konrad509 »

Łatwiej to na pewno się nie liczy. Ale możesz.
klaudia6d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 gru 2012, o 16:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

obwód okręgu i pole koła

Post autor: klaudia6d »

No w sumie więcej liczeniaa... Boo tego drugiego po prostu pewna nie jestem.Jak mam promień 5 cm to licze 2x5 ? i to będzie 10 pi cm ???
* A jeśli źle to jak inaczej ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

obwód okręgu i pole koła

Post autor: wujomaro »

Tak, taki będzie obwód.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ