Punkt porusza się po linii prostej tak, że jego odległość od punktu początkowego po t sek ruchu wynosi:
s=1/4t^4-4t^3+16t^2
a) W jakich momentach pkt. był w punkcie początkowym?
b) W jakich momentach prędkość punktu była równa 0?
punkt porusza sie po lini prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
punkt porusza sie po lini prostej
Chcialabym odswiezyc temat.
Jesli chodzi o pkt a). czy powinnam podstawic za s=0 i obliczyc pierwiastki?
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} t^4-4*t^3+16t^2 = 0}\)
pkt b) Obliczyc pierwsza pochodna S, czyli:
\(\displaystyle{ S^{'} = t^3-12t^2+32t}\)
Rowiazania:
\(\displaystyle{ t1 = 0, t2 = 4, t3 = 8}\)
Czy moj tok rozumowania jest poprawny?
Jesli chodzi o pkt a). czy powinnam podstawic za s=0 i obliczyc pierwiastki?
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} t^4-4*t^3+16t^2 = 0}\)
pkt b) Obliczyc pierwsza pochodna S, czyli:
\(\displaystyle{ S^{'} = t^3-12t^2+32t}\)
Rowiazania:
\(\displaystyle{ t1 = 0, t2 = 4, t3 = 8}\)
Czy moj tok rozumowania jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
punkt porusza sie po lini prostej
Napiszmy tak a będzie wszystko widać.
\(\displaystyle{ s=t^2( \frac{t^2}{4} -4t+16)}\), i zauważmy: że \(\displaystyle{ s=0 \ jak \ t=0 \ i \ \left(\frac{t^2}{4} -4t+16 \right)=0}\). Stąd i dla t=8 s.
Po zróżniczkowaniu równania drogi
\(\displaystyle{ s= \frac{1}{4} t^4 -4t^3 +16t^2}\)
i wyłączeniu przed nawias t mamy sytuację podobną.
\(\displaystyle{ \frac{ds}{dt}=t(t^2 -12t +32)}\)
Trzeba więc i 'wnętrze nawiasu" też przyrównać do zera ( \(\displaystyle{ v=0}\)). Stąd będą dwa rozwiązania. Zatem będą trzy chwile w których prędkość będzie równa zero.
W.Kr.
\(\displaystyle{ s=t^2( \frac{t^2}{4} -4t+16)}\), i zauważmy: że \(\displaystyle{ s=0 \ jak \ t=0 \ i \ \left(\frac{t^2}{4} -4t+16 \right)=0}\). Stąd i dla t=8 s.
Po zróżniczkowaniu równania drogi
\(\displaystyle{ s= \frac{1}{4} t^4 -4t^3 +16t^2}\)
i wyłączeniu przed nawias t mamy sytuację podobną.
\(\displaystyle{ \frac{ds}{dt}=t(t^2 -12t +32)}\)
Trzeba więc i 'wnętrze nawiasu" też przyrównać do zera ( \(\displaystyle{ v=0}\)). Stąd będą dwa rozwiązania. Zatem będą trzy chwile w których prędkość będzie równa zero.
W.Kr.