Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Witam! Proszę o sprawdzenie, czy zadanie zostało dobrze rozwiązane i podpowiedź, jeśli da się się to zrobić inaczej?
Dany jest trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}, 3 \sqrt{2}, 3- \sqrt{3}}\). Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
Moje rozwiązanie:
1.Najpierw sprawdzałam, czy może nie jest prostokątny i wyszedł mi rozwartokątny.
2. Z tw.cos:
\(\displaystyle{ (3- \sqrt{3}) ^{2} =(2 \sqrt{3}) ^{2}+(3 \sqrt{2}) ^{2}-2*(2 \sqrt{3})*(3 \sqrt{2})\cos \alpha}\)
3. \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}}\)
4. Warunek \(\displaystyle{ \alpha \in (0;180)}\), ale ponieważ \(\displaystyle{ \cos \alpha >0}\), to \(\displaystyle{ \alpha \in (0;90)}\), czyli \(\displaystyle{ \sin \alpha >0}\)
5.Liczę sinus, odrzucam ujemny, \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2+ \sqrt{3} } }{2}}\)
6.Z tw. sin :
\(\displaystyle{ \frac{(3- \sqrt{3}) }{ \frac{ \sqrt{2+ \sqrt{3} } }{2} }= 2R}\)
7. \(\displaystyle{ R=(3- \sqrt{3})( \sqrt{2- \sqrt{3}) }}\)
8. \(\displaystyle{ P= \pi R ^{2}}\)
9.\(\displaystyle{ P=2(42-24 \sqrt{3}) \pi (j ^{2})}\)
10. Jest inny sposób?
11. Czy to jest ok?
Dany jest trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}, 3 \sqrt{2}, 3- \sqrt{3}}\). Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
Moje rozwiązanie:
1.Najpierw sprawdzałam, czy może nie jest prostokątny i wyszedł mi rozwartokątny.
2. Z tw.cos:
\(\displaystyle{ (3- \sqrt{3}) ^{2} =(2 \sqrt{3}) ^{2}+(3 \sqrt{2}) ^{2}-2*(2 \sqrt{3})*(3 \sqrt{2})\cos \alpha}\)
3. \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{6}+ \sqrt{2} }{4}}\)
4. Warunek \(\displaystyle{ \alpha \in (0;180)}\), ale ponieważ \(\displaystyle{ \cos \alpha >0}\), to \(\displaystyle{ \alpha \in (0;90)}\), czyli \(\displaystyle{ \sin \alpha >0}\)
5.Liczę sinus, odrzucam ujemny, \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2+ \sqrt{3} } }{2}}\)
6.Z tw. sin :
\(\displaystyle{ \frac{(3- \sqrt{3}) }{ \frac{ \sqrt{2+ \sqrt{3} } }{2} }= 2R}\)
7. \(\displaystyle{ R=(3- \sqrt{3})( \sqrt{2- \sqrt{3}) }}\)
8. \(\displaystyle{ P= \pi R ^{2}}\)
9.\(\displaystyle{ P=2(42-24 \sqrt{3}) \pi (j ^{2})}\)
10. Jest inny sposób?
11. Czy to jest ok?
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Nie jest OK. Mnie wychodzi promień \(\displaystyle{ =\sqrt6}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2012, o 21:49 przez bb314, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Da się. Można obliczyć pole z Herona i podstawić do wzoru:
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\) no i oczywiście wzór na pole koła.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\) no i oczywiście wzór na pole koła.
Pozdrawiam!
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Na pewno można to liczyć inaczej, ale Twój sposób jest wystarczająco dobry.Math_s pisze:10. Jest inny sposób?
Pomyliłaś się tylko w rachowaniu sinusa. Powinno Ci wyjść to co mi, czyli
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2- \sqrt{3} } }{2}}\)
wówczas wychodzi promień
\(\displaystyle{ R=\left( 3-\sqrt3\right)\cdot\left( \sqrt{2+\sqrt3}\right)=\sqrt6}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2012, o 11:46 przez bb314, łącznie zmieniany 2 razy.
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Mam pytanie, jak Ty to wymnożyłeś, że dostałeś \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)? ? ?
Próbowałam jeszcze Heronem, ale coś też chyba z rachunkiem niezbyt.
Próbowałam jeszcze Heronem, ale coś też chyba z rachunkiem niezbyt.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Może pokaż obliczenia. Ale jeśli gubisz się z \(\displaystyle{ p}\), czyli połową obwodu, warto jest zastosować wzór:
\(\displaystyle{ P= \frac{ \sqrt{\left( a+b+c\right)\left( a+b-c\right)\left( a-b+c\right)\left( -a+b+c\right) } }{4}}\)
zamiast:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p\left( p-a\right)\left( p-b\right)\left( p-c\right) }}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ P= \frac{ \sqrt{\left( a+b+c\right)\left( a+b-c\right)\left( a-b+c\right)\left( -a+b+c\right) } }{4}}\)
zamiast:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p\left( p-a\right)\left( p-b\right)\left( p-c\right) }}\)
Pozdrawiam!
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Tak, tak. Pierwszą część rozpisałam tak jak Ty i widać wzór skóconego mnożenia, ale w tych dwóch ostatnich nawiasach, chyba nie ma, prawda?
Mam obliczeń na pięć kartek, bo za każdym razem wychodziło inaczej. Grunt, że wiem ile ma ostatecznie wyjść Dzięki
Mam obliczeń na pięć kartek, bo za każdym razem wychodziło inaczej. Grunt, że wiem ile ma ostatecznie wyjść Dzięki
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Wymnożyłam to tak:Math_s pisze:Mam pytanie, jak Ty to wymnożyłeś, że dostałeś \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)? ? ?
\(\displaystyle{ R=\left( 3-\sqrt3\right)\cdot\left( \sqrt{2+\sqrt3}\right)}\)
\(\displaystyle{ R^2=\left(\left( 3-\sqrt3\right)\cdot\left( \sqrt{2+\sqrt3}\right) \right)^2=\left( 3-\sqrt3\right)^2\cdot\left( \sqrt{2+\sqrt3}\right)^2=}\)
\(\displaystyle{ =\left( 9-6\sqrt3+3\right)\cdot\left(2+\sqrt3 \right)=6\left( 2-\sqrt3\right)\cdot\left(2+\sqrt3 \right)=6\left( 4-3\right) =6\ \ \to}\)
\(\displaystyle{ \to\ \ \blue R=\sqrt6}\)
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Dziękuję Wam bardzo, za pomoc. Jednakże usiłuję wciąż zrobić to Heronem i wiedząc, że mam mi wyjść pole koła \(\displaystyle{ =6 \pi}\)otrzymuję inny wynik. Mógłby ktoś rzucić okiem, co nie gra?
\(\displaystyle{ P= \frac{\sqrt{(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}+3)(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}-3)(3+ \sqrt{3}-3 \sqrt{2})(3- \sqrt{3}+3 \sqrt{2}) } }{4}}\)
czyli pole wyszło mi \(\displaystyle{ P= \frac{3}{2} \sqrt{2}}\)
wstawiłam do wzoru na pole trójkąta opisanego na okręgu, więc mam :
\(\displaystyle{ R= \frac{(3- \sqrt{3})2 \sqrt{3}3 \sqrt{2} }{4* \frac{3}{2} \sqrt{2} }}\)
z czego wychodzi \(\displaystyle{ R= 3( \sqrt{3}-1)}\), co się nie równa \(\displaystyle{ R= \sqrt{6}}\).
Pole koła wyszło \(\displaystyle{ P=18 \pi (2- \sqrt{3}) (j ^{2})}\)
Bardzo proszę, widzi ktoś błąd ? ? ?-- 8 gru 2012, o 16:17 --w tym wzorze na pole Herona widzę tylko jeden wzór skróconego, bo jest tylko jeden, prawda?
\(\displaystyle{ P= \frac{\sqrt{(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}+3)(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}-3)(3+ \sqrt{3}-3 \sqrt{2})(3- \sqrt{3}+3 \sqrt{2}) } }{4}}\)
czyli pole wyszło mi \(\displaystyle{ P= \frac{3}{2} \sqrt{2}}\)
wstawiłam do wzoru na pole trójkąta opisanego na okręgu, więc mam :
\(\displaystyle{ R= \frac{(3- \sqrt{3})2 \sqrt{3}3 \sqrt{2} }{4* \frac{3}{2} \sqrt{2} }}\)
z czego wychodzi \(\displaystyle{ R= 3( \sqrt{3}-1)}\), co się nie równa \(\displaystyle{ R= \sqrt{6}}\).
Pole koła wyszło \(\displaystyle{ P=18 \pi (2- \sqrt{3}) (j ^{2})}\)
Bardzo proszę, widzi ktoś błąd ? ? ?-- 8 gru 2012, o 16:17 --w tym wzorze na pole Herona widzę tylko jeden wzór skróconego, bo jest tylko jeden, prawda?
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Spradzałam chyba milion razy, wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \sqrt{2}}\)
Koło opisane na trójkącie różnobocznym. Pole.
Moment, jak to?:
\(\displaystyle{ P= \frac{\sqrt{(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}+3)(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}-3)(3+ \sqrt{3}-3 \sqrt{2})(3- \sqrt{3}+3 \sqrt{2}) } }{4}}\) przecież w drugim nawiasie odejmuję najpierw liczbę 3, ale piszę 6, gdyż sprowadziłam do wspólnego mianownika, w czwartym nawiasie odjęłam \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), chyba nie powinno być źle?-- 8 gru 2012, o 16:36 --to jest już zapis po odjęciu, wydaje mi się, że dobrze odjęłam, ale właśnie nie wiem, gdzie jest błąd, sprawdziłam jeszcze raz 2 i4 nawias i nie widzę błędu, niestety
\(\displaystyle{ P= \frac{\sqrt{(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}+3)(3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}-3)(3+ \sqrt{3}-3 \sqrt{2})(3- \sqrt{3}+3 \sqrt{2}) } }{4}}\) przecież w drugim nawiasie odejmuję najpierw liczbę 3, ale piszę 6, gdyż sprowadziłam do wspólnego mianownika, w czwartym nawiasie odjęłam \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), chyba nie powinno być źle?-- 8 gru 2012, o 16:36 --to jest już zapis po odjęciu, wydaje mi się, że dobrze odjęłam, ale właśnie nie wiem, gdzie jest błąd, sprawdziłam jeszcze raz 2 i4 nawias i nie widzę błędu, niestety