Trojkat rownoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
Trojkat rownoramienny
Oblicz obwod i pole trojkata rownoramiennego ABC, w ktorym |AC|=|BC| = 20 i cos kata A = 2/3
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trojkat rownoramienny
Korzystasz z twierdzenia cosinusów:
szukany bok to x
\(\displaystyle{ 20^{2}=x^{2}+20^{2}-2{\cdot}20{\cdot}x{\cdot}\frac{2}{3}}\)
szukany bok to x
\(\displaystyle{ 20^{2}=x^{2}+20^{2}-2{\cdot}20{\cdot}x{\cdot}\frac{2}{3}}\)