Deltoid - obliczanie pola.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Deltoid - obliczanie pola.
Dłuższa przekątna deltoidu ma długość 8 cm i tworzy z jego bokami kąty \(\displaystyle{ 45^{o}}\) i \(\displaystyle{ 60^{o}}\). Oblicz pole.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, o 20:47 przez Freezepl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Deltoid - obliczanie pola.
Niestety nie. Zadanie było na sprawdzianie, ale teraz gonimy materiał i było tylko kilka omawianych. Jutro jest poprawa. Mieliśmy też tabelkę z, np sinusem 45 i 60 stopni. Nie wiem czy się przyda.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Deltoid - obliczanie pola.
Pozwolę sobie potwierdzić wynik, mi też wyszło pole równe \(\displaystyle{ 96-32 \sqrt{3}}\). I faktycznie dłuższa przekątna jest tą krótszą.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Deltoid - obliczanie pola.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=8 \\ \tg60^o=\frac{x}{y} \end{cases}}\)
Z tego wyjdzie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=12-4 \sqrt{3} \\ y=4 \sqrt{3} -4 \end{cases}}\)
Pole ze wzoru
\(\displaystyle{ P= \frac{|AC||BD|}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Deltoid - obliczanie pola.
Mam problem z wymnażaniem. Czy zamiast tg \(\displaystyle{ {60}^o}\) mogę wpisać \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Deltoid - obliczanie pola.
Coś źle liczę:
=\(\displaystyle{ 48 \sqrt{3} - 48 - 48 +16 \sqrt{3}}\) i to całe przez 2?
=\(\displaystyle{ 48 \sqrt{3} - 48 - 48 +16 \sqrt{3}}\) i to całe przez 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Deltoid - obliczanie pola.
\(\displaystyle{ P= \frac{|AC||BD|}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ (x+y) \cdot 2x }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= x \cdot (x+y)}\)
\(\displaystyle{ P=(12-4 \sqrt{3}) \cdot 8}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ (x+y) \cdot 2x }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= x \cdot (x+y)}\)
\(\displaystyle{ P=(12-4 \sqrt{3}) \cdot 8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 29 lis 2012, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Deltoid - obliczanie pola.
Ok. Już rozumiem. Nie dokładnie spojrzałem na rysunek i mnożyłem x z y. Dzięki.