pole rombu z promieni
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 13 razy
pole rombu z promieni
oblicz pole rombu ABCD, wiedzac, ze dlugosci promieni okregow opisanych na trojkatach ABC i ABD sa odpowiednio rowne R i r.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
pole rombu z promieni
\(\displaystyle{ d_{1}}\) to dłuższa przekątna rombu
\(\displaystyle{ d_{2}}\) krótsza przekątna -||-
a to bok rombu
\(\displaystyle{ \alpha}\) kąt rozwarty rombu
\(\displaystyle{ 2R=\frac{d_{1}}{sin\alpha}}\) oraz \(\displaystyle{ 2r=\frac{d_{2}}{sin(180^{o}-\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2}=\frac{R}{r}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{a}{\sqrt{R^{2}+r^{2}}}}\)
dalej pokombinuj.
\(\displaystyle{ d_{2}}\) krótsza przekątna -||-
a to bok rombu
\(\displaystyle{ \alpha}\) kąt rozwarty rombu
\(\displaystyle{ 2R=\frac{d_{1}}{sin\alpha}}\) oraz \(\displaystyle{ 2r=\frac{d_{2}}{sin(180^{o}-\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\alpha}{2}=\frac{R}{r}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{a}{\sqrt{R^{2}+r^{2}}}}\)
dalej pokombinuj.