Długość wysokości trapezu
Długość wysokości trapezu
Witam mam do rozwiązania zadanie.
I o ile podpunkt a) jest całkiem prosty to mam lekkie problemy z podpunktem b).
7. W trapezie ramiona mają długość 10 cm i 17 cm. Długość odcinka łączącego środki ramion trapezu jest równa 27,5 cm, a długość odcinka łączącego środki przekątnych wynosi 10,5. Oblicz:
a) długość podstaw
b) długość wysokości trapezu.
Czy ktoś dałby radę jeszcze dziś wieczorem napisać mi jak to rozwiązać?
Dziękuje z góry!
Pozdrawiam
I o ile podpunkt a) jest całkiem prosty to mam lekkie problemy z podpunktem b).
7. W trapezie ramiona mają długość 10 cm i 17 cm. Długość odcinka łączącego środki ramion trapezu jest równa 27,5 cm, a długość odcinka łączącego środki przekątnych wynosi 10,5. Oblicz:
a) długość podstaw
b) długość wysokości trapezu.
Czy ktoś dałby radę jeszcze dziś wieczorem napisać mi jak to rozwiązać?
Dziękuje z góry!
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Długość wysokości trapezu
Odejmij od dłuższej podstawy krótszą; dostaniesz trójkąt (sprawdź czy oba kąty rozwarte trapezu były przy dłuższej podstawie) - obliczona różnica; ramiona trapezu.
Jego wysokość poprowadzona z wierzchołka między ramionami jest szukana.
Jego wysokość poprowadzona z wierzchołka między ramionami jest szukana.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Długość wysokości trapezu
Niech \(\displaystyle{ a,b}\) będą podstawami trapezu oraz \(\displaystyle{ a<b}\), wtedy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^2+x^2=17^2 \\ h^2+(b-a-x)^2=10^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^2+x^2=17^2 \\ h^2+(b-a-x)^2=10^2 \end{cases}}\)
Długość wysokości trapezu
@piasek101 Wiem, ale mam problem z samym obliczeniem
@kamil13151 Obawiam, się, że tak to nie wyjdzie niestety.
@kamil13151 Obawiam, się, że tak to nie wyjdzie niestety.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Długość wysokości trapezu
No coś podobnego, a mi wyszło@kamil13151 Obawiam, się, że tak to nie wyjdzie niestety.
Długość wysokości trapezu
A mógłbyś się podzielić odpowiedzią? Bo pewnie się mylę, a chciałbym wiedzieć jaki sposób będzie dobry na rozwiązanie tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Długość wysokości trapezu
\(\displaystyle{ H=8}\)bujkar pisze:A mógłbyś się podzielić odpowiedzią?
Układ z dwoma niewiadomymi chyba umiesz rozwiązywać?