obwod, okrag, pole rownolegloboku
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 13 razy
obwod, okrag, pole rownolegloboku
punkty A, B, C, D sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku o obwodzie rownym 26. wiedzac ze |
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
obwod, okrag, pole rownolegloboku
\(\displaystyle{ d_{1}}\) krótsza przekątna
x oraz y to boki równoległoboku:
\(\displaystyle{ x+y=26}\)
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=x^{2}+y^{2}-2xycos60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{xycos60^{o}}{d_{1}+x+y}}\)
x oraz y to boki równoległoboku:
\(\displaystyle{ x+y=26}\)
\(\displaystyle{ d_{1}^{2}=x^{2}+y^{2}-2xycos60^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{xycos60^{o}}{d_{1}+x+y}}\)