Udowodnienie teorii kątów wpisanych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
l3tsh4xr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2012, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

Udowodnienie teorii kątów wpisanych

Post autor: l3tsh4xr »

Witam, na początek załączam ilustrację do zagadnienia:



jak widać, w okrąg są wpisane 2 kąty wpisane przecinające ten sam punkt na okręgu.
Chodzi o udowodnienie, że kąty alfa + beta są równe 180 stopni. Ma ktoś pomysł, jak to rozpisać i rozwiązać?

pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Udowodnienie teorii kątów wpisanych

Post autor: anna_ »

Dorysuj kąty środkowe.
Wtedy
\(\displaystyle{ 2 \alpha + 2\beta=360^o\\
2(\alpha+\beta)=360^o\\
\alpha +\beta=180^o}\)
l3tsh4xr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2012, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

Udowodnienie teorii kątów wpisanych

Post autor: l3tsh4xr »

przepraszam, ale nie bardzo rozumiem...

czy mogę otrzymać rysunek jak to ma dokładnie wyglądać lub prosić o dokładniejsze wytłumaczenie? wiem, że dużo wymagam, ale będę starał się również uzupełniać moją wiedzą innych na tym forum
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Udowodnienie teorii kątów wpisanych

Post autor: anna_ »

Udowodnienie teorii kątów wpisanych.png
Udowodnienie teorii kątów wpisanych.png (8.22 KiB) Przejrzano 369 razy
Kąty środkowe są dwa razy większe od kątów wpisanych opartych na tych samych łukach okręgu.
Kąt \(\displaystyle{ 2 \alpha +2 \beta}\) tworzy kat pełny.
l3tsh4xr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2012, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

Udowodnienie teorii kątów wpisanych

Post autor: l3tsh4xr »

oo tak już wszystko jasne! dziękuję serdecznie anno_
ODPOWIEDZ