Ciąg kwadratów i łamana
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Ciąg kwadratów i łamana
Nie wiem czy skierowałem sie do odpowiedniego działu, ale jeżeli to możliwe to proszę o pomoc z tymi zadaniami.
1.MAMY CIAG KWADRATOW UTWORZONYCH W TEN SPOSOB ZE BOK KAZDEGO NASTEPNRGO JEST ROWNY POLOWIE PRZEKATNEJ POPRZEDNIEGO. OBLICZ SUME POL WSZYSTKICH UTWORZONYCH W TEN SPOSOB KWADRATOW
2.OBLICZ DLUGOSC LAMANEJ ZBUDOWANEJ Z NIESKONCZENIE WIELU ODCINKOW, WIEDZAC ZE NAJDLUZSZY ODCINEK MA DLUGOS 2 A KAZDY NASTEONY JEST O POLOWE KROTSZY OD POPRZEDNIEGO
1.MAMY CIAG KWADRATOW UTWORZONYCH W TEN SPOSOB ZE BOK KAZDEGO NASTEPNRGO JEST ROWNY POLOWIE PRZEKATNEJ POPRZEDNIEGO. OBLICZ SUME POL WSZYSTKICH UTWORZONYCH W TEN SPOSOB KWADRATOW
2.OBLICZ DLUGOSC LAMANEJ ZBUDOWANEJ Z NIESKONCZENIE WIELU ODCINKOW, WIEDZAC ZE NAJDLUZSZY ODCINEK MA DLUGOS 2 A KAZDY NASTEONY JEST O POLOWE KROTSZY OD POPRZEDNIEGO
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Ciąg kwadratów i łamana
1. \(\displaystyle{ a_{1}=a}\)
\(\displaystyle{ q=\frac {1}{2}\sqrt {2}}\)
suma ciagu geometrycznego....
\(\displaystyle{ q=\frac {1}{2}\sqrt {2}}\)
suma ciagu geometrycznego....
Ostatnio zmieniony 13 mar 2007, o 22:18 przez Piotrek89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Ciąg kwadratów i łamana
2)
\(\displaystyle{ a_{1}=2}\)
\(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{1-\frac{1}{2}}=4}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=2}\)
\(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{1-\frac{1}{2}}=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Ciąg kwadratów i łamana
A q nie powinno być równe \(\displaystyle{ q=�\sqrt {2}}\)??Piotrek89 pisze:1. \(\displaystyle{ a_{1}=a}\)
\(\displaystyle{ q=\sqrt {2}}\)
suma ciagu geometrycznego....
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Ciąg kwadratów i łamana
A moge wiedziec co oznacza ta ostatnia linijka?Lady Tilly pisze:2)
\(\displaystyle{ a_{1}=2}\)
\(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{1-\frac{1}{2}}=4}\)