Zwracam się z prośbą o pomoc w następującym zadanku:
Na okręgu opisano trapez równoramienny, którego kąt ostry ma miarę 60°. Wiedząc, że pole trapezu jest równe 24√3 oblicz obwód trapezu.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
trapez opisany na okręgu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trapez opisany na okręgu
a dłuższa podstawa
b krótsza podstawa
c to oba ramiona
h to wysokość
\(\displaystyle{ 2c=a+b}\)
\(\displaystyle{ 24\sqrt{3}=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}=sin60^{o}}\)
b krótsza podstawa
c to oba ramiona
h to wysokość
\(\displaystyle{ 2c=a+b}\)
\(\displaystyle{ 24\sqrt{3}=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}=sin60^{o}}\)