Boki trójkąta ABC mają długości |AB|=5 cm, |BC|=6cm, |AC|=9cm.
Na boku AB odmierzamy odcinek AD długości 2 cm i przez punkt D prowadzimy prostą równoległą do boku AC. Prosta ta przecina bok BC w punkcie E. Oblicz obwód trapezu ADEC.
Obwód trapezu [zadanie]
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Obwód trapezu [zadanie]
Myślę, że trzeba tu skorzystać z talesa.
Juz dwa boki trapezu mamy: 9cm i 2 cm
y- to druga podstawa
z=6-x= drugie ramię
\(\displaystyle{ \frac{y}{3}=\frac{9}{5}\\
y=5,4cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{6}=\frac{3}{x}\\
x=3,6}\)
\(\displaystyle{ y=5,4cm\\
z=2,4cm\\
O=9+2+2,4+5,4=18,8cm}\)
chyba
Juz dwa boki trapezu mamy: 9cm i 2 cm
y- to druga podstawa
z=6-x= drugie ramię
\(\displaystyle{ \frac{y}{3}=\frac{9}{5}\\
y=5,4cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{6}=\frac{3}{x}\\
x=3,6}\)
\(\displaystyle{ y=5,4cm\\
z=2,4cm\\
O=9+2+2,4+5,4=18,8cm}\)
chyba