W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kodexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2012, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubuskie

W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne

Post autor: kodexx »

W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów przy podstawie AB. Punkty przecięcia dwusieczncyh z bokami trójkąta BC i AC oznaczono odpowiednio: D i E. Odcinki AD i BE przecinają się pod kątem 135 stopni, a ich długości wynoszą: |AD| = \(\displaystyle{ \frac{8 \sqrt{3} }{3}}\) , |BE| = \(\displaystyle{ 8(3 \sqrt{2} - \sqrt{6}}\) ). Oblicz obwód trójkąta ABC, wiedząc, że |AB| = \(\displaystyle{ 16}\), |AE| = \(\displaystyle{ 16(2 - \sqrt{3}}\)) i |BD| = \(\displaystyle{ \frac{16 \sqrt{3} }{3}}\) .

Zrobiłem rysunek ale niestety nie wiem co dalej...

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/90c913d22ad/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne

Post autor: anna_ »

309361.htm#p4980394

Zmień tylko dlugość odcinka \(\displaystyle{ AE}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne

Post autor: wujomaro »

Można zabawić się z kątami.

Z tw. cosinusów policz kąty \(\displaystyle{ ABD}\) oraz \(\displaystyle{ BAE}\). Potem ogólna zabawa z funkcjami, masa tożsamości trygonometrycznych. Znasz wszystkie kąty i jeden z boków, \(\displaystyle{ (|AB|)}\). Skorzystaj więc z tw. sinusów do wyznaczenia długości pozostałych boków. A potem do pola to co tam już chcesz; może być Heron, może być \(\displaystyle{ \frac{1}{2} ab \sin \gamma}\).

Dużo roboty, ale tak też dojdziesz do prawidłowego wyniku.

Pozdrawiam!
Załączniki
Rysunek do zadania
Rysunek do zadania
ODPOWIEDZ