jeszcze jedno zadanie;/ ramiona trapezu opisanego na okregu maja dlugosc 3cm i 5cm Odcinek laczacy srodki ramion dzieli trapez na dwie figury ,ktorych stosunek pol wynosi 5:11 oblicz dlugosci podstaw trapezu
Dzieki i pzodrawiam
trapezik
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 40 razy
trapezik
Odcinek łączący środki ramion trapezu ma dł. równą średniej arytmetycznej podstaw, w tym przypadku 8/2, czyli 4. Jedna podstawa ma dł. a (niech to będzie krótsza), druga 8-a. Obliczmy teraz stosunek pól powstałych figur:
\(\displaystyle{ \frac{5}{11} = \frac{a+4}{12-a} a=1}\)
Zatem podstawy mają dł. 1cm i 3cm.
--------------------
Oczywiście, powinno być 1cm i 7cm, wybacz
\(\displaystyle{ \frac{5}{11} = \frac{a+4}{12-a} a=1}\)
Zatem podstawy mają dł. 1cm i 3cm.
--------------------
Oczywiście, powinno być 1cm i 7cm, wybacz
Ostatnio zmieniony 11 mar 2007, o 20:20 przez martaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 29 mar 2007, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przyborów
- Podziękował: 12 razy
trapezik
Witaj ,Sosna , chciałem zapytać czy masz może dostępne na komputerze wszystkie rozwiązania Kiełbasy z planimetrii ?? Te zadania mnie wykończyły:P A raczej ja sie na nich wykończyłem.Pozdrawiam .kubawolsza@o2.pl