oblicz długość dłuższego boku równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

oblicz długość dłuższego boku równoległoboku

Post autor: Matka Chrzestna »

W równoległoboku o polu 72 przekątne mają długość 20 i 12. Oblicz długość dłuższego boku tego równoległoboku.

dzięki za pomoc
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

oblicz długość dłuższego boku równoległoboku

Post autor: martaa »

Możesz obliczyć sinus kąta α między przekątnymi, gdyż \(\displaystyle{ 72=P=\frac{1}{2} 20\cdot 12\cdot sin\alpha}\), czyli \(\displaystyle{ sin\alpha =0.6 \ cos\alpha = 0.8}\) Więc z tw. cosinusów można łatwo policzyć dł. boków równoległoboku (po uwzględnnieniu, że przekątne się połowią).
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

oblicz długość dłuższego boku równoległoboku

Post autor: Matka Chrzestna »

super dzięki
ODPOWIEDZ