Podstawy trapezu maja dlugosc 6 i 2 a wysokosc ma dlugosc 4 oblicz odleglosc punktu przeciecia przekatnych trapezu od jego podstaw
Nie trudne zadanko a sprawia klopot;/ Prosilbym o pomoc
Dzieki z gory
trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 6 razy
trapez
trójkąty o podstawach 2 i 6 utworzone przez przekątne są podobne cecha k,k,k.
oznaczmy odległości punktu przecięcia przekątnych przez od podstaw trójkąta przez h1 i h2 (wysokości tych dwóch trójkątów). Wiemy więc że \(\displaystyle{ h=h_{1}+h_{2}}\)
a z podobieństwa mamy \(\displaystyle{ \frac{h_{1}}{h_{2}}=\frac{6}{2}}\)
tworzymy układ równań i mamy \(\displaystyle{ h_{2}=1, h_{1}=3}\)
oznaczmy odległości punktu przecięcia przekątnych przez od podstaw trójkąta przez h1 i h2 (wysokości tych dwóch trójkątów). Wiemy więc że \(\displaystyle{ h=h_{1}+h_{2}}\)
a z podobieństwa mamy \(\displaystyle{ \frac{h_{1}}{h_{2}}=\frac{6}{2}}\)
tworzymy układ równań i mamy \(\displaystyle{ h_{2}=1, h_{1}=3}\)