Rownoleglobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Sosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 24 razy

Rownoleglobok

Post autor: Sosna »

W rownolegloboku, w ktorym boki maja dlugosci 1 i 3 symetralna krotszego boku przechopdzi przez wierzcholek rownolegloboku .Znajdz dlugosci przekatnych

Niby latwe na poczatku wyliczam krotsza przekatna korzystam z pitagorasa symetralna traktuje jako wysokosc trojkata i wychodzi mi 3 ok teraz dluzsza przekatna wiec wyliczam sobie h z pola trojkata potem ten kawalek podstawy x co nam ta wysokosc odzcina i chce wyliczyc AC dluzsza przekatna z pitagorasa \(\displaystyle{ |AC|=\sqrt{h^2+(|AB|+x)^2}}\) i wychodzi dziwna liczba a ma wyjsc \(\displaystyle{ \sqrt11}\)

bylbym wdzieczny za pomoc...
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rownoleglobok

Post autor: Piotrek89 »

zauwaz trojkat prostokatny: o przyprostokatnych \(\displaystyle{ \frac {3}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac {\sqrt {35}}{2}}\) i z pitagorasa mamy ze przeciwprostokatna wynosi \(\displaystyle{ \sqrt {11}}\) i ta przeciwprostokatna to jest nasza dluzsza przekatna.
Awatar użytkownika
Sosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 24 razy

Rownoleglobok

Post autor: Sosna »

Kurcze tylko gdzie ty masz taki trojkat prostokatny podzieliels podstawe =3 na polowe?? gdzie masz ten kat prosty z ta symetralna\(\displaystyle{ \frac {\sqrt {35}}{2}}\)?? najwyzej z bokiem tym krotszym co wlasnie z tego wyliczylismy przekatna =3 nie wiem prosze jasniej jakbys mogl moze mam jakis zly rysunek i mi to zaciemnia?????? czekam
ODPOWIEDZ