Wykaż...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Nelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 lis 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 13 razy

Wykaż...

Post autor: Nelka »

Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości obu przyprostokątnych jest równa sumie długości średnic okręgów wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

Wykaż...

Post autor: martaa »

Weźmy dowolny trójkąt prostokątny ABC (C - wierzchołek kąta prostego, AC=b i BC=a) i okrąg weń wpisany (o promieniu r) styczny do boków AB, BC, CA odpowiednio w punktach P, Q, R. Oczywiście wtedy \(\displaystyle{ QC=CR=r}\), czyli \(\displaystyle{ BP=BQ=a-r}\) oraz \(\displaystyle{ PA=PR=b-r}\), czyli \(\displaystyle{ BA=a+b-2r}\), a skoro BA to również długość średnicy okręgu opisanego (czyli 2R), to
\(\displaystyle{ 2R+2r=a+b}\) ckd.
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Wykaż...

Post autor: Plant »

Już napewno tutaj było.
a+b=2R
ODPOWIEDZ