Obliczenie średnicy otworu na podstawie 3 punktów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bartimateus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2012, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój

Obliczenie średnicy otworu na podstawie 3 punktów

Post autor: bartimateus »

Jak obliczyć średnice otworu na podstawie 3 punktów zmierzonych mikroskopem pomiarowym?
Współrzędne punktów to:
\(\displaystyle{ A_x=12,22 ;\; A_y=0,46\\
B_x=0 ;\; B_y=17,83\\
C_x=23,24 \;\ C_y=17,83}\)


Można to zrobić za pomocą równania okręgu? A jeśli tak to jak?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2012, o 11:31 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Obliczenie średnicy otworu na podstawie 3 punktów

Post autor: loitzl9006 »

Można to zrobić za pomocą równania okręgu?
Jeżeli założymy że punkty \(\displaystyle{ A,B,C}\) leżą na okręgu, to tak. Oznaczasz sobie środek okręgu jako \(\displaystyle{ S(S_x,S_y)}\) i zauważasz że \(\displaystyle{ |AS|=|BS|=|CS|=r}\) - promień okręgu.

Z układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} |AS|^2=|BS|^2 \\ |AS|^2=|CS|^2 \end{cases} \\ \begin{cases} \left( S_x-A_x\right)^2+\left( S_y-A_y\right)^2= \left( S_x-B_x\right)^2+\left( S_y-B_y\right)^2 \\ \left( S_x-A_x\right)^2+\left( S_y-A_y\right)^2= \left( S_x-C_x\right)^2+\left( S_y-C_y\right)^2 \end{cases}}\)

wyznaczasz niewiadome \(\displaystyle{ S_x,S_y}\), potem liczysz długość promienia (np. \(\displaystyle{ |AS|}\)) ze wzoru na długość odcinka o danych współrzędnych i mnożysz razy \(\displaystyle{ 2}\) (bo masz mieć średnicę).
bartimateus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2012, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój

Obliczenie średnicy otworu na podstawie 3 punktów

Post autor: bartimateus »

Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ