Trójkąt równoramienny-okrąg wpisany i opisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dacio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2012, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Trójkąt równoramienny-okrąg wpisany i opisany

Post autor: dacio »

Punkt \(\displaystyle{ O}\) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ AB}\). Punkt \(\displaystyle{ S}\) jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Wiadomo że \(\displaystyle{ |AB|=6, \ |AC|=5}\). Oblicz długości promieni okręgów o środkach w punktach \(\displaystyle{ O}\) i \(\displaystyle{ S}\).
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 13:47 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Trójkąt równoramienny-okrąg wpisany i opisany

Post autor: kamil13151 »

Wystarczą wzory: \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\) oraz \(\displaystyle{ P=rp}\).

Długości boków są znane, zatem możemy obliczyć pole tego trójkąta, potem już tylko równanie z jedną niewiadomą - promieniem.
dacio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2012, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Trójkąt równoramienny-okrąg wpisany i opisany

Post autor: dacio »

Fakt. Dziękuje za pomoc. Przyznam że o wzorze na okrąg wpisany zapomniałem, ale na pole z promieniem okręgu opisanego nawet nie słyszałem.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Trójkąt równoramienny-okrąg wpisany i opisany

Post autor: kamil13151 »

Oba te wzory są w tablicach maturalnych.
ODPOWIEDZ