trapez i opisany okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
girl123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: girl123 »

Witam,
Bardzo proszę o pomoc! Z góry dziękuję!
Na trapezie, którego wysokość jest równa 3 cm, opisano okrąg o promieniu 5 cm. Oblicz obwód tego trapezu, jeśli jedna z jego podstaw jest średnicą okręgu. Wyznacz miarę kąta ostrego tego trapezu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: trapez jest równoramienny, a przekątna trapezu jest prostopadła do ramienia.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: wujomaro »

To ja zapodam rysunek:

Można tutaj porządnie zabawić się z Pitagorasem.
Pozdrawiam!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: anna_ »

Bez Pitagorasa też się da:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=10 \\ \sqrt{xy}=3 \end{cases}}\)
girl123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: girl123 »

Dziękuję za podpowiedź. W sumie to dalej nie wiem jak dokończyć to zadanie:( Wiem, że b=10 ale nie wiem jak obliczyć a żeby podstawić to do wzory na pole trapezu.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: wujomaro »

Do miary kąta kombinuj z trójkątem \(\displaystyle{ AOD}\).
Możesz skorzystać z podpowiedzi Anny, jest to prosty ukłąd równań. Zauważ, że dolna podstawa to górna i \(\displaystyle{ 2x}\).
Pozdrawiam!
girl123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: girl123 »

Z moich obliczeń wyszło, że obwód jest równy 18 + 10(pod pierwiastkiem). Ale dalej nie wiem jak obliczyć miarę kąta.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: masz ramię i dłuższą podstawę. Jaką funkcję trygonometryczną kąta da się policzyć?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: wujomaro »

Obwodu nie sprawdzałem, ale z kątem chętnie podpowiem.
Popatrz na trójkąt \(\displaystyle{ AOD}\). Nie dodałem oznaczenia, ale trójkąr zawierający bok \(\displaystyle{ AD}\) i wysokość trapezu oraz odcinek \(\displaystyle{ x}\) (bazując na poprzednich postach) jest trójkątem prostokątnym. Z Pitagorasa wyznaczamy boki, a potem odpowiednie funkcje trygonometryczne.
Pozdrawiam!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: anna_ »

Nie trzeba nic liczyć. Już wszystko ma.

Trójkąt prostokątny też
a przekątna trapezu jest prostopadła do ramienia.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: wujomaro »

Fakt, w sumie masz już to na tacy.
Pozdrawiam!
girl123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: girl123 »

Wyszło mi, że kąt wynosi 60 stopni a obwód to 18 + 10(pod pierwiastkiem)! Mam nadzieję, że to dobry wynik. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: anna_ »

Muszę Ciebie zmartwić. Mam inne wyniki.
girl123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko
Podziękował: 2 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: girl123 »

ohhh to można widzieć jak to zrobiłaś?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trapez i opisany okrąg

Post autor: wujomaro »

Generalnie lepiej by było, gdybyś Ty pokazała jak robiłaś.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ