Wykaż, że.. part 2
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 40 razy
Wykaż, że.. part 2
Nazwijmy dowolny trapez ABCD, a środki odcinków AD, AC, BD i BC odpowidnio P, Q, R i S. Niech AB = a i CD = b. Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{b}{2} + QR+QR+\frac{b}{2 } \\ = PQ+QR+QR+RS=PR + QS \\ = \frac{a}{2} +\frac{a}{2} =a}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ QR=\frac{a-b}{2}}\) ckd.
\(\displaystyle{ \frac{b}{2} + QR+QR+\frac{b}{2 } \\ = PQ+QR+QR+RS=PR + QS \\ = \frac{a}{2} +\frac{a}{2} =a}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ QR=\frac{a-b}{2}}\) ckd.