Zad1
Oblicz pole równoległoboku w którym kąt rozwarty jest ośmiokrotnie większy od kąta ostrego, a boki mają długości będące rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ x^2-12x+32=0}\)
Zad 2
Dany jest prostokąt o przekątnej długości 12cm. Środki boków w tym prostokącie połączono tak , że otrzymano romb, policz pole i obwód tego rombu.
pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pole równoległoboku
Zad 1
Obliczasz miary kątów. Rozwiązujesz równanie kwadratowe, a potem ze wzoru liczysz pole:
\(\displaystyle{ P=a^{2} \sin \alpha}\)
Zad 2
Przede wszystkim rysunek. Zauważ tam coś.
Pozdrawiam!
Obliczasz miary kątów. Rozwiązujesz równanie kwadratowe, a potem ze wzoru liczysz pole:
\(\displaystyle{ P=a^{2} \sin \alpha}\)
Zad 2
Przede wszystkim rysunek. Zauważ tam coś.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
pole równoległoboku
za pierwsze dzięki wyszło, a w drugim mam rysunek i nic mi nie przychodzi do głowy, proszę podpowiedzcie coś więcej co tego zadania .
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
pole równoległoboku
No ok mam wzór na pole i twierdzenie Pitagorasa. Z rysunku wynika że odpowiednie boki prostokąta do odpowiednich przekątnych rombu są równe. Tylko jak bym miał pole to by było super. Atak nie wiem co z tym dalej?