Czworokąty, równe pola

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
amadeuszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 29 lip 2012, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Czeladź
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 2 razy

Czworokąty, równe pola

Post autor: amadeuszi »

Wykaż, że dwa czworokąty wypukłe, których środki boków pokrywają się, mają równe pola.
Nawet nie umiem tego narysować
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Czworokąty, równe pola

Post autor: octahedron »



\(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\) są środkami odpowiednio \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\), więc \(\displaystyle{ EF\parallel AC}\) i trójkąt \(\displaystyle{ BEF}\) jest podobny do \(\displaystyle{ ABC}\) w skali \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), czyli:
\(\displaystyle{ S_{BEF}=\frac{1}{4}S_{ABC}}\)

analogicznie:

\(\displaystyle{ S_{CGF}=\frac{1}{4}S_{CDB}\\
S_{DHG}=\frac{1}{4}S_{DAC}\\
S_{AEH}=\frac{1}{4}S_{ABD}}\)


zatem:

\(\displaystyle{ S_{EFGH}=S_{ABCD}-\left(S_{BEF}+S_{CGF}+S_{DHG}+S_{AEH} \right)=S_{ABCD}-\frac{1}{4}\left(S_{ABC}+S_{CDB}+S_{DAC}+S_{ABD} \right)=\\=S_{ABCD}-\frac{1}{2}S_{ABCD}=\frac{1}{2}S_{ABCD} \Rightarrow S_{ABCD}=2S_{EFGH}}\)

Jeśli więc dwa czworokąty mają wspólne środki boków \(\displaystyle{ E,F,G,H}\), to ich pola są równe.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Czworokąty, równe pola

Post autor: Sherlock »

Zauważ, że czworokąt który powstaje po połączeniu środków boków jest wspólny dla obu czworokątów wyjściowych. Z powyższych wyliczeń wiemy, że ma on pole dwa razy mniejsze od pola czworokątów wyjściowych.
ODPOWIEDZ