Obliczanie pola pierścienia kołowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczanie pola pierścienia kołowego.
W kwadrat o obwodzie równym 32cm wpisano okrąg i na tym samym kwadracie opisano okrąg. Jaką miarę ma pole otrzymanego pierścienia kołowego?
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczanie pola pierścienia kołowego.
Sam już nie wiem jak to zrobić. Proszę, podaj obliczenia (przynajmniej z nich więcej wyciągnę, niż od patrzenia się we wzory itp).
Ostatnio zmieniony 10 paź 2012, o 22:18 przez Valiors, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczanie pola pierścienia kołowego.
Nie rób przybliżeń. Zostawiaj z \(\displaystyle{ \pi}\) na koncu.
Możesz przedstawić swoje obliczenia.
Pozdrawiam!
Możesz przedstawić swoje obliczenia.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczanie pola pierścienia kołowego.
\(\displaystyle{ bok = 8cm
promień wpisanego = (bo średnica jest równa, 8cm a promień to połowa średnicy) 4cm
promień opisanego \approx 5,655, bo 11,31cm (ze wzoru pitagorasa, 8\sqrt{2}) : 2
4cm * \pi (3,14) \approx 12,56
5,655cm * \pi (3,14) \approx 17,7567
17,7567-12,56 = 5,1967
Nie pasuje to, do żadnej odpowiedzi.}\)
promień wpisanego = (bo średnica jest równa, 8cm a promień to połowa średnicy) 4cm
promień opisanego \approx 5,655, bo 11,31cm (ze wzoru pitagorasa, 8\sqrt{2}) : 2
4cm * \pi (3,14) \approx 12,56
5,655cm * \pi (3,14) \approx 17,7567
17,7567-12,56 = 5,1967
Nie pasuje to, do żadnej odpowiedzi.}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczanie pola pierścienia kołowego.
\(\displaystyle{ 4a=32 \Rightarrow a=8}\)
Okrąg wpisany w kwadrat ma promień równy połowie boku.
Okrąg opisany na kwadracie ma promień równy połowie przekątnej.
Nie bardzo można Cię rozczytać, bo tekst w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-u to nie jest dobre rozwiązanie. Ale jeśli coś Ci wychodzi w \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to zostawiaj pierwiastki, jeśli Ci wychodzi w \(\displaystyle{ \pi}\) to też zostawiaj.
Pozdrawiam!
Okrąg wpisany w kwadrat ma promień równy połowie boku.
Okrąg opisany na kwadracie ma promień równy połowie przekątnej.
Nie bardzo można Cię rozczytać, bo tekst w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-u to nie jest dobre rozwiązanie. Ale jeśli coś Ci wychodzi w \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) to zostawiaj pierwiastki, jeśli Ci wychodzi w \(\displaystyle{ \pi}\) to też zostawiaj.
Pozdrawiam!