Witam
Treść zadania:
Wierzchołki trójkata równobocznego ABC leżą na paraboli \(\displaystyle{ y = - x^{2} +6x}\). Punkt C jest wierzchołkiem paraboli, a bok AB jest równoległy o osi odciętych x. Oblicz współrzedne wierzchołków.
No i tak, rysunek jest, współrzędne C = (3,9) i teoretycznie na tym się kończy nie za bardzo wiem co z tym zrobić dalej, proszę o pomoc
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta
Parabola ma oś symetrii - przechodzącą przez wierzchołek. Narysujmy sobie dowolną prostą i niech przecina ona jej ramiona w dwóch punktach A i B. To tylko rysunek pomocniczy, poglądowy. Punkt A ma współrzędne: \(\displaystyle{ (x_{a},-x_{a}^{2}+6x_{a})}\). Teraz za pomocą \(\displaystyle{ x_{a}}\) wyraź współrzędne punktu \(\displaystyle{ B}\), korzystając z symetrii paraboli.
Oczywiście odcinki \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) są równej długości. Dlaczego tak jest?
Aby trójkąta był równobo0czny musi być równość: \(\displaystyle{ \left| AC\right|= \left| AB\right| \Leftrightarrow \left| AC\right|^{2} = \left| AB\right|^{2}}\). Tam jest równoważność, bo długość jest liczbą nieujemną, a funkcja kwadratowa dla liczb nieujemnych jest różnowartościowa.
To taki szkic, teraz na tym działaj. Szczegóły techniczne pozostawiam dla Ciebie.
Oczywiście odcinki \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) są równej długości. Dlaczego tak jest?
Aby trójkąta był równobo0czny musi być równość: \(\displaystyle{ \left| AC\right|= \left| AB\right| \Leftrightarrow \left| AC\right|^{2} = \left| AB\right|^{2}}\). Tam jest równoważność, bo długość jest liczbą nieujemną, a funkcja kwadratowa dla liczb nieujemnych jest różnowartościowa.
To taki szkic, teraz na tym działaj. Szczegóły techniczne pozostawiam dla Ciebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 4 razy
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta
No niestety do niczego twórczego nie udało mi się dojść.-- 11 paź 2012, o 20:33 --Proszę jeszcze raz o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:)