Obliczanie największej powierzchni

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Flowers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 16 razy

Obliczanie największej powierzchni

Post autor: Flowers »

Dziewczęta z Koła Przyrody otrzymały od jednego ze sponsorów szkoły 30 m bieżącej siatki. Wykorzystując tę siatkę w całości postanowiły ogrodzić poletko w kształcie prostokąta, którego jeden bok stanowił murowany płot okalający boisko. Jakiej długości powinny być boki tego prostokąta, by ogrodzone poletko miało możliwie największą powierzchnię ?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Obliczanie największej powierzchni

Post autor: bb314 »

bok równoległy do muru - \(\displaystyle{ x}\)
drugi bok \(\displaystyle{ \frac{30-x}{2}}\)

trzeba boki wymnożyć i znaleźć maksimum pola
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Obliczanie największej powierzchni

Post autor: Longines »

max pole = 100
długość boków = 10
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Obliczanie największej powierzchni

Post autor: bb314 »

pole prostokąta
\(\displaystyle{ P=x\cdot\frac{30-x}{2}=-\frac12x^2+15x}\)

wykresem tej zależności jest parabola wierzchołkiem do góry (gałęziami w dół)
największe pole będzie dla x będącego odciętą wierzchołka \(\displaystyle{ \left(-\frac b{2a}\right)}\), czyli
\(\displaystyle{ x=-\frac{15}{2\cdot(-\frac12)}\ \ \ \to\ \ \ \blue x=15}\)

wtedy pole wynosi
\(\displaystyle{ P=-\frac12x^2+15x=-\frac12\cdot15^2+15\cdot15\ \ \ \to\ \ \ \blue P=112\frac12}\)
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Obliczanie największej powierzchni

Post autor: Longines »

Oczywiście masz rację.
Zbyt lekceważąco podszedłem do prostego zadania licząc z pamięci.
Dobra nauczka dla mnie na przyszłość - myśl a potem pisz.
ODPOWIEDZ