Styczna i sieczna

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Olek619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łososina Dolna
Podziękował: 1 raz

Styczna i sieczna

Post autor: Olek619 »

Z Punktu P położonego w odległości 12 dm od środka okręgu o promieniu r=8 dm poprowadzona
styczną do okręgu w punkcie A i sieczną BC tego okręgu. Oblicz długość cięciwy BC, jeżeli \(\displaystyle{ \left| PB\right|= \frac{16}{25} \left| PC\right|}\)

Jak zrobić takie zadanie? Bo ja sobie przyjąłem że promień z odcinkiem PA tworzy kąt prosty i wraz z odcinkiem łączącym środek okręgu z punktem P (12 dm) tworzy trójkąt prostokątny. Z Pitagorasa można wyliczyć AP i od razu z twierdzenia o siecznej i stycznej liczyć długość PB i PC. Ale mi wychodzą całkiem inne wyniki, czyli od początku coś pogmatwałem..
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Styczna i sieczna

Post autor: kamil13151 »

Twój tok myślenia jest poprawny, także błąd w obliczeniach. Pokaż je.
Olek619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łososina Dolna
Podziękował: 1 raz

Styczna i sieczna

Post autor: Olek619 »

O kurczę, znalazłem błąd w obliczeniach. Przepraszam za założenie tematu bez dogłębnej analizy. Jak można, to usuń temat
ODPOWIEDZ