Witam, mam kilka trzy zadania z którymi nie mogę sobie poradzić. Prosiłbym o wskazówki...
1) Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ 10\mbox{ cm}}\) i tworzy z podstawą kąt \(\displaystyle{ 30^\circ}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
2) Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = 0,28}\). Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego podstawa ma pole równe \(\displaystyle{ 49\mbox{ cm} ^{2}}\)
Pole powierzchni i objetosc graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 21:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Pole powierzchni i objetosc graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, o 22:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole powierzchni i objetosc graniastosłupa
1) Zaczynasz od trójkąta prostokątnego - przekątna bryły; przekątna podstawy; wysokość bryły (krawędź boczna).
2) Podobnie - ale : przekątna bryły; przekątna ściany; krawędź podstawy.
2) Podobnie - ale : przekątna bryły; przekątna ściany; krawędź podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Pole powierzchni i objetosc graniastosłupa
(kontynuując)
1. zauważ, że ten trójkąt jest "wyjątkowym" trójkątem bo ma kąty \(\displaystyle{ 30^o, 60^o, 90^o}\) , a więc ma taką magiczną zależność, że \(\displaystyle{ h = \frac{a\sqrt{3}}{2}}\) ( w tym przypadku \(\displaystyle{ h}\) to przekątna podstawy graniastosłupa, a \(\displaystyle{ a}\) to jego krawędź boczna). Inną opcją jest wyliczenie tego korzystając z funkcji trygonometrycznej (znamy wartości tych funkcji dla kąta \(\displaystyle{ 30^o}\) ). Masz więc już wszystko (bo mając dlugosc przekatnej podstawy masz tez dlugosc jej krawędzi, bo to kwadrat)
2. jw. (opcja z funkcją trygonometryczną)
1. zauważ, że ten trójkąt jest "wyjątkowym" trójkątem bo ma kąty \(\displaystyle{ 30^o, 60^o, 90^o}\) , a więc ma taką magiczną zależność, że \(\displaystyle{ h = \frac{a\sqrt{3}}{2}}\) ( w tym przypadku \(\displaystyle{ h}\) to przekątna podstawy graniastosłupa, a \(\displaystyle{ a}\) to jego krawędź boczna). Inną opcją jest wyliczenie tego korzystając z funkcji trygonometrycznej (znamy wartości tych funkcji dla kąta \(\displaystyle{ 30^o}\) ). Masz więc już wszystko (bo mając dlugosc przekatnej podstawy masz tez dlugosc jej krawędzi, bo to kwadrat)
2. jw. (opcja z funkcją trygonometryczną)