Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyc że nie jestem matematykiem, pracuję fizycznie jako ślusasz i chciałbym dowiedziec się jak obliczyc podany kąt mając tylko dwa boki trójąta (przykład problemu na rysunku)
Zaznaczę że matematykę miałem bardzo dawno temu, więc proszę o jasne wytłumaczenie krok po kroku.
Z góry za każdą pomoc bardzo dziękuję.
Jak obliczyc podany kąt mają dwa boki?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jak obliczyc podany kąt mają dwa boki?
\(\displaystyle{ \tg \beta = \frac{8}{5}}\)
Znając tą wartość odczytujesz z tablic \(\displaystyle{ \beta =...}\)
\(\displaystyle{ \alpha =180- \beta =...}\)
Znając tą wartość odczytujesz z tablic \(\displaystyle{ \beta =...}\)
\(\displaystyle{ \alpha =180- \beta =...}\)
Jak obliczyc podany kąt mają dwa boki?
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Wiem że zadam teraz może śmieszne pytanie ale co oznacza arctg i jak je obliczyc?
Wiem że zadam teraz może śmieszne pytanie ale co oznacza arctg i jak je obliczyc?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jak obliczyc podany kąt mają dwa boki?
Już wcześniej poprawiłem ten wpis z \(\displaystyle{ \arctan}\)
Teraz robisz to w ten sposób, że po policzeniu tangensa, za pomocą kalkulatora (albo tablic) wyznaczasz kąt który masz odjąć od 180 stopni.
Teraz robisz to w ten sposób, że po policzeniu tangensa, za pomocą kalkulatora (albo tablic) wyznaczasz kąt który masz odjąć od 180 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Jak obliczyc podany kąt mają dwa boki?
\(\displaystyle{ \alpha = 180^\circ - \arctg( \frac{8}{5} ) = 180^\circ - 57.99^\circ = 122.01^\circ}\)
Jest to wynik z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Jest to wynik z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.