wie może ktoś jak obliczyć pole odcinka koła?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
onlyforYou
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 mar 2007, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków

wie może ktoś jak obliczyć pole odcinka koła?

Post autor: onlyforYou »

zapomniałem jak to się robi
Help
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

wie może ktoś jak obliczyć pole odcinka koła?

Post autor: Piotrek89 »

Pole odcinka koła:

\(\displaystyle{ P=\frac {\pi r^{2}\alpha }{360^{o}} - \frac {c(r-h)}{2}}\)

r-promien kola
\(\displaystyle{ \alpha}\) - miara kata srodkowego
h - dlugosc wysokosci odcinka kola
c- dlugosc cieciwy
ODPOWIEDZ