Witam o to zadani z którymi mam problem:
1Oblicz pole i obwód:
a)Prostokąta którego przekątna wynosi 6 a kąt przy podstawie(ostry) ma 36 stopni
b)Kwadratu którego przekotną jest równa 4
c)Trapezu prostokątnego którego podstawa ma 8 druga 6 a ramie 4 (to nie padajace pod kątem prostym 4 (mysle ze tu trzeba podzielic to na kwadrat i trójkąt)
Równoległoboku ktorego wysokosc równa sie 5h a kąt przy podstaiwe(ten ostry) ma 25 stopni
2 Obllicz stosunek długości boków w prostokącie 2:3 Oblicz pole gdy obwód ma 40 cm
3 Oblicz miarę kątów wewnętrznych i liczbe przekątnych w 12 kącie foremnym(ponoć jest na to jakis wzór?)
Oblicz miarę kąta jaka zaznacza wskazówka o godz 11:20
Pozdrawiam
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Obliczanie pola, obwodu, miar kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lis 2006, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruciane-NIda
Obliczanie pola, obwodu, miar kątów
Ostatnio zmieniony 5 mar 2007, o 16:48 przez ŁAZARZ007, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Obliczanie pola, obwodu, miar kątów
3)
Miara kąta w n-kącie foremnym:
\(\displaystyle{ x=\frac{180^{o}(n-2)}{n}}\)
\(\displaystyle{ x=150}\)
Ilość przekątnych w n-kącie foremnym:
\(\displaystyle{ y=\frac{n(n-3)}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=54}\)
Miara kąta w n-kącie foremnym:
\(\displaystyle{ x=\frac{180^{o}(n-2)}{n}}\)
\(\displaystyle{ x=150}\)
Ilość przekątnych w n-kącie foremnym:
\(\displaystyle{ y=\frac{n(n-3)}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=54}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lis 2006, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruciane-NIda
Obliczanie pola, obwodu, miar kątów
no thx za zadanko moze ktos mądry sie znajdzie na kolejne:)co do tego ze wskazówka to teoretycznie dzieli ona o tej godzinie zegar na pół... wiec 180 stopni ale nie jestem pewien....