Trójkąt - dowód.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Trójkąt - dowód.

Post autor: Krzychuwasik »

W trójkącie równoramiennym ABC, \(\displaystyle{ \left| AC\right| =\left| BC\right|}\) , punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta poprowadzonej z wierzchołka C, a punkt E jest środkiem boku BC i \(\displaystyle{ \left| CD\right| = \left| DE\right|}\). Udowodnij, że trójkąt CDE jest równoboczny.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Trójkąt - dowód.

Post autor: wujomaro »


Popatrz na trójkąt \(\displaystyle{ BDC}\). Jest on prostokątny. \(\displaystyle{ |ED|=|CD|= \frac{|BC|}{2}}\)
Niczego Ci to nie mówi?
ODPOWIEDZ