środek jednokładności i pkt B'

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Master302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 7 gru 2010, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MŁPK
Podziękował: 29 razy

środek jednokładności i pkt B'

Post autor: Master302 »

otóż mam zadanie: w jednokładności o \(\displaystyle{ k=3}\), obrazem odcinka \(\displaystyle{ AB}\), gdzie \(\displaystyle{ A=(9,3), B=(14,7)}\) jest odcinek \(\displaystyle{ A'B'}\), gdzie \(\displaystyle{ A'=(15,-3)}\). Znajdź współrzędne środka \(\displaystyle{ S}\) jednokładności i współrzędne pkt \(\displaystyle{ B'}\).

mógłby ktoś sprawdzić moje zadanie ? nie posiadam odpowiedzi, a współrzędne wyliczyłem następujące: \(\displaystyle{ S=(6, 6)}\), natomiast \(\displaystyle{ B'=(30, 9)}\). liczyłem je z definicji. z góry dziękuję za odpowiedź (:
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, o 21:02 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

środek jednokładności i pkt B'

Post autor: loitzl9006 »

Teraz ok.
ODPOWIEDZ