Jak rozwiązać na określenie położenia?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damianjnc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawierzbie
Podziękował: 13 razy

Jak rozwiązać na określenie położenia?

Post autor: damianjnc »

Witam,

Dane są dwa okręgi \(\displaystyle{ o(A,r _{1} ), o(B,r _{2} )}\)takie,że : \(\displaystyle{ r _{1} =3k+1}\), \(\displaystyle{ r _{2} =2k+3}\) ,\(\displaystyle{ \left| AB\right| =6k-3}\) ,określ położenie okręgów w
zależności od parametru \(\displaystyle{ k}\).

Pozdrawiam,
Damian
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Jak rozwiązać na określenie położenia?

Post autor: mmoonniiaa »

Z czym masz problem w tym zadaniu? Dwa okręgi mogą mieć różne położenie względem siebie. Chodzi o to, aby rozważyć każdy przypadek.
damianjnc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawierzbie
Podziękował: 13 razy

Jak rozwiązać na określenie położenia?

Post autor: damianjnc »

Głównie z tym jak rozwiązywać wartość bezwzględną tutaj
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Jak rozwiązać na określenie położenia?

Post autor: kropka+ »

Tu nie ma wartości bezwzględnej. \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) to długość odcinka.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Jak rozwiązać na określenie położenia?

Post autor: mmoonniiaa »

damianjnc pisze:Głównie z tym jak rozwiązywać wartość bezwzględną tutaj
Może chodzi Ci o obliczenie różnicy między promieniami: \(\displaystyle{ \left| r_{1} - r_{2} \right|}\)?
ODPOWIEDZ