uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Olek619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łososina Dolna
Podziękował: 1 raz

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: Olek619 »

Punkt P jest punktem styczności prostej k i okręgu. Punkty A i B to punkty przecięcia się dwóch okręgów. Uzasadnij, że odcinek AB jest równoległy do stycznej k.
AU
AU
18811965293640280222.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 88 razy
Czy wystarczy tutaj udowodnić, że PB=PA? Od czego wyjść...
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: tometomek91 »

Skorzystaj z twierdzenia o kącie dopisanym.
Olek619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łososina Dolna
Podziękował: 1 raz

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: Olek619 »

Jeszcze bym prosił tutaj o pomoc:
Oblicz sumę odległości środka okręgu opisanego na trójkącie od jego boków o długościach 5cm, 7cm, 8cm. Promień okręgu ma długość \(\displaystyle{ \frac{7 \sqrt{3} }{3} cm}\)

Narysowałem wszystko i ze środka okręgu poprowadziłem sobie promienie do wierzchołków trójkąta. I teraz z Pitagorasa można wyliczyć wysokości, czyli szukane odległości, ale nie wychodzi mi jak trzeba, np:

\(\displaystyle{ 2,5^{2}+ x^{2}= \left( \frac{7 \sqrt{3} }{3}\right)^{2}}\)

gdzie x to jedna z szukanych wysokości. Ale nie mogę tego ładnie wyliczyć, wszędzie wychodzą (po doprowadzeniu do wspólnego mianownika) duże, nieskracalne ułamki...
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: tometomek91 »

Olek619 pisze:Jeszcze bym prosił tutaj o pomoc:
a to pierwsze uzasadnione?

w tym drugim widocznie ma tak wyjść.
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: AloneAngel »

Jeżeli masz obliczenia dobrze < nie sprawdzałem > to:

\(\displaystyle{ 2,5^{2}+ x^{2}= \left( \frac{7 \sqrt{3} }{3}\right)^{2}\\
\\
\left(\frac{5}{2}\right)^{2} + x^{2} = \frac{147}{9}\\
\\
\frac{25}{4} + x^{2} = \frac{147}{9} \\
\\
x^{2} = \frac{147}{9} - \frac{25}{4} \\
\\
x^{2} = \frac{49}{3} - \frac{25}{4}\\
\\
x^{2} = \frac{196}{12} - \frac{75}{12}\\
\\
x^{2} = \frac{121}{12} \\
\\
x^{2} = \frac{11}{ \sqrt{12} }}\)


Pozbądź się neiwymierności z mianownika.
Olek619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łososina Dolna
Podziękował: 1 raz

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: Olek619 »

Obydwa wyszły prawidłowo, dziękuję
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: norwimaj »

W tym pierwszym zakładamy że punkty \(\displaystyle{ P,O,S}\) są współliniowe?
Olek619
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łososina Dolna
Podziękował: 1 raz

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: Olek619 »

Tak.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

uzasadnij równoległość stycznej i siecznej

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ AB}\) jest zawsze prostopadłe do \(\displaystyle{ OS}\)

\(\displaystyle{ k}\) jest zawsze prostopadła do \(\displaystyle{ OP}\)

jeśli \(\displaystyle{ O\ \ \ S\ \ \ P}\) leżą w jednej linii to \(\displaystyle{ AB}\) jest równoległe do \(\displaystyle{ k}\)
ODPOWIEDZ