trapez -> pole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
jordan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 23:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

trapez -> pole

Post autor: jordan »

trapez rownoramienny, w ktorym przekatna ma \(\displaystyle{ 10\mbox{ cm}}\) i tworzy z dl. podst kat \(\displaystyle{ 45^\circ}\)
dochodze do tego, ze \(\displaystyle{ h=5 \sqrt{2}}\)
(znam tez tw z wysokoscia poprowadzona z wierzcholka kata rozwartego) co dalej?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 23:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

trapez -> pole

Post autor: justynian »

Zastanów się jaką długość ma odcinek od wierzchołka podstawy trapezu do spodka wysokości trapezu, oraz jak się ona wyraża przez długości podstaw.
jordan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 23:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

trapez -> pole

Post autor: jordan »

krótsza podstawa - \(\displaystyle{ c}\), dl. \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ b=c+2x}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 23:13 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

trapez -> pole

Post autor: justynian »

ok to jeden odcinek ale ja pytam o ten który tworzy trójkąt z wysokością i przekątną trapezu. Też za pomocą c i b.
jordan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 23:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

trapez -> pole

Post autor: jordan »

\(\displaystyle{ b-x=h=5 \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

trapez -> pole

Post autor: wujomaro »


Sorki, że się wcinam, ale można też zauważyć, że czworokąt \(\displaystyle{ EBFD}\) jest kwadratem.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ