Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2012, o 20:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xda
- Podziękował: 6 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Przekątna trapezu równoramiennego ma dłg \(\displaystyle{ 4\sqrt{7}}\) a jego obwód jest równy \(\displaystyle{ 16 cm}\), Oblicz długość boków trapezu, jeżeli wiadomo, że w ten trapez można wpisać okrąg.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 20:36 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2012, o 20:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xda
- Podziękował: 6 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Tak, wiem \(\displaystyle{ a +c= b + d}\), ale nie wiem jak wykorzystać fakt z tą przekątną...
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 20:37 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2012, o 20:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xda
- Podziękował: 6 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
że te dwa takie same mają \(\displaystyle{ 4}\)... ale to nic nam nie daje...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Wiemy, że ramię ma długość \(\displaystyle{ 4}\) (a jest to trapez równoramienny) i że przekątna ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{7}}\), a suma długości podstaw jest równa \(\displaystyle{ 8}\).
Zrób sobie rysunek.
Pozdrawiam!
Zrób sobie rysunek.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Ja bym ten trapez rozciął wzdłuż przekątnej i otrzymane trójkąty skleił wzdłuż ramienia trapezu tak, aby powstał trójkąt równoramienny o ramieniu \(\displaystyle{ 4\sqrt7}\) i podstawie \(\displaystyle{ 8\;\mbox{cm}}\). Łatwo można w tym trójkącie policzyć wysokość, która jest jednocześnie wysokością trapezu.
Czy na pewno jedna długość jest podana w centymetrach a druga bez jednostek? To trochę dziwne.
Czy na pewno jedna długość jest podana w centymetrach a druga bez jednostek? To trochę dziwne.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2012, o 20:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xda
- Podziękował: 6 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Tam oczywiście też powinno być "cm".norwimaj pisze: Czy na pewno jedna długość jest podana w centymetrach a druga bez jednostek? To trochę dziwne.
Spróbowałam "przeciąć" ten trapez, wtedy owszem ramieniem jest \(\displaystyle{ 4\sqrt7}\) ale podstawa to jakby to ta dłuższa podstawa trapezu + jedno ramie.. tak mi wyszło...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
norwimaj znakomicie podpowiedział.
Powstanie taki oto trójkąt(dwa zielone trójkąty):
... zcity.jpg/
\(\displaystyle{ |AB|=8}\), a \(\displaystyle{ |AP|=|BP|=4}\), z kolei \(\displaystyle{ |AS|=|BS|=4 \sqrt{7}}\)
PS Miałem trochę inny, trudniejszy pomysł na rozwiązanie, ale tam byłoby za dużo liczenia.
Pozdrawiam!
Powstanie taki oto trójkąt(dwa zielone trójkąty):
... zcity.jpg/
\(\displaystyle{ |AB|=8}\), a \(\displaystyle{ |AP|=|BP|=4}\), z kolei \(\displaystyle{ |AS|=|BS|=4 \sqrt{7}}\)
PS Miałem trochę inny, trudniejszy pomysł na rozwiązanie, ale tam byłoby za dużo liczenia.
Pozdrawiam!
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Liczę wysokości w trapezie i w powstałym trójkącie i otrzymuję sprzeczności.Wysokość wychodzi większa od ramienia trapezu.Może się mylę ,a może dane są błędne?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
Wysokością trapezu jest \(\displaystyle{ PS}\). Więc:
\(\displaystyle{ 4^{2}+|PS|^{2}=(4\sqrt{7})^{2}}\)
Wychodzi na to, że wysokość ma \(\displaystyle{ \sqrt{96}=4 \sqrt{6}}\).
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ 4^{2}+|PS|^{2}=(4\sqrt{7})^{2}}\)
Wychodzi na to, że wysokość ma \(\displaystyle{ \sqrt{96}=4 \sqrt{6}}\).
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
W dowolnym wielokącie każda przekątna ma długość mniejszą lub równą połowie obwodu. Zatem taki trapez nie istnieje. Zresztą moim sposobem wychodzą długości podstaw \(\displaystyle{ 4(1\pm i\sqrt6)}\), a gdyby taki trapez istniał, toby wyszły rzeczywiste.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 22:46 przez norwimaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
No tak. Jak mówiła janka, wysokość trapezu jest większa niż ramię, więc gdybyśmy utworzyli trójkąt prostokątny, wystawiając wysokość przy jednym z wierzchołków, wyszłoby na to, że przyprostokątna jest większa niż przeciwprostokątna, co nie może mieć miejsca.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Dłuogości boków trapezu, przekątna, wpisany okrąg
... 8548d.html
b+x=4
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 ^{2}+h ^{2}=112 \\ x ^{2}+h ^{2} =16 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{96}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =-80}\)
mamy sprzeczność.
b+x=4
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 ^{2}+h ^{2}=112 \\ x ^{2}+h ^{2} =16 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{96}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} =-80}\)
mamy sprzeczność.