oblicz stosunek wysokości trój do promienia okręgu wpisanego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Gwynbleiddss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Turek
Podziękował: 8 razy

oblicz stosunek wysokości trój do promienia okręgu wpisanego

Post autor: Gwynbleiddss »

Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz stosunek wysokości trójkąta poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego do promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz stosunek wysokości trój do promienia okręgu wpisanego

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \frac{h_c}{r} = \frac{ \frac{ab}{c} }{ \frac{a+b-c}{2} } = \frac{2ab}{c(a+b-c)}}\)

Teraz wykorzystaj funkcje trygonometryczne.
Gwynbleiddss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Turek
Podziękował: 8 razy

oblicz stosunek wysokości trój do promienia okręgu wpisanego

Post autor: Gwynbleiddss »

A powiedz mi tylko, skąd wziąłeś te wzory?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz stosunek wysokości trój do promienia okręgu wpisanego

Post autor: kamil13151 »

Z tablic maturalnych (łatwo je wyznaczyć samemu).
ODPOWIEDZ