prostokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
monika_zabcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ełk
Podziękował: 7 razy

prostokąt

Post autor: monika_zabcia »

z przeciwleglych wierzcholkow prostokata poprowadzono odcinki prostopadle do przekatnej. odcinki te dziela przekatna na trzy czesci. kazda z nich jest odcinkiem o dlugosci 4 cm. oblicz pole tego prostokata.
prosze o jak najszybsza pomoc
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

prostokąt

Post autor: bartholdy »

/
Ostatnio zmieniony 4 mar 2007, o 21:59 przez bartholdy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

prostokąt

Post autor: Lady Tilly »

monika_zabcia pisze:poprowadzono odcinki prostopadle do przekatnej. odcinki te dziela przekatna na trzy czesci
oznaczmy te odcinki jako c
a to krótszy bok
b to dłuzszy bok
\(\displaystyle{ c^{2}+4^{2}=a^{2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}+8^{2}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=12^{2}}\)
ODPOWIEDZ