Twierdzenie talesa...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Puciaa12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Southland
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie talesa...

Post autor: Puciaa12 »

Witam. Mam mały problem otóż nie wiem jak obliczyć x w pewnym zadaniu, odcinek FC mam obliczony, wynosi 10, ale analogicznie nie da się policzyć odcinka GD, poniewaz nie wiem ile wynosi odcinek AD, proszę pomóc.
AU
AU
rysunek49251.png (4.08 KiB) Przejrzano 42 razy
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

Twierdzenie talesa...

Post autor: TPB »

Oznaczmy dla ułatwienia długość odcinka \(\displaystyle{ AE}\) przez \(\displaystyle{ y}\).
Wtedy, z tw. Talesa, otrzymujemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{y}{|AB|} = \frac{y+|EF|}{|AC|}}\).
Wyznaczysz z tego równania y. Potem już dość łatwo znaleźć rozwiązanie.
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Twierdzenie talesa...

Post autor: AloneAngel »

Ew. \(\displaystyle{ \frac{|EF|}{|BC|} = \frac{|FG|}{|CD|}}\)

Wyliczysz długość \(\displaystyle{ |CD|}\) i później już łatwo.
ODPOWIEDZ